Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation
Sagrantino

De sagrantino is een blauwe Italiaanse druivensoort, die sinds eeuwen wordt gecultiveerd op de heuvels rond Montefalco in Umbrië. Deze druif kent maar twee synoniemen: Sagrantino di Montefalco en Sagrantino Rosso. De Sagrantino di Montefalco is dé topper van Umbrië en heeft sinds 1992 de D.O.C.G.-status.

De sagrantinodruif is een inheemse druivensoort, die van oorsprong vooral als zoete wijn werd gedronken tijdens religieuze vieringen en feestdagen (de naam is afgeleid van het woord “sagra”). In de jaren '70 besloten enkele leidende vinologen om een “droge” variant te maken.

De Sagrantino mag dankzij zijn bijzondere geschiedenis, superieure kwaliteit én prachtige smaak en kleur met trots de “Brunello” of de “Barolo” van Umbrië  genoemd worden! De diepe robijnrode tot bijna zwarte kleur is even opvallend als de helderheid van deze wijn. Een blijvende en krachtige neus herinnert aan wilde bloemen, viooltjes, rijp fruit en braambessen met een toets van zachte tabak en fijn leder.

De aroma's van bosfruit (bramen), bessen, cassis én de ronde, sappige, krachtige smaak van Sagrantino wordt ondersteund door zijdezachte en evenwichtige tannines: vanille en een licht gebrande toets van de lange rijping in barriques.

De meeste Sagrantini kunnen het beste worden gedronken binnen 5 tot 10 jaar na hun “geboorte”. 

U schenkt hem bij gebraden rood vlees, kalfsvlees, duif, wild of bij een mooie BBQ. Uiteraard gaat deze rijke wijn ook goed samen met oudere, scherpere kazen.

vol en toegankelijk