Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation

Pinot Noir (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits) of Pinot Nero (Italiaans), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten. Daarnaast heeft de pinot noir de neiging tot mutatie, waardoor er verschillende klonen “pinot noir” zijn ontstaan. De oorsprong van de “Pinot Noir” ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de “cabernet sauvignon”. Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.

De druif rijpt tamelijk vroeg met name in warme klimaten. Daarom gedijt de druif het best in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aromavorming in de vruchten wordt bevorderd. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. Dit is het geval in Bourgondië.

Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne.

Soms ook wel voor een Spumante zoals de
Malavasi Brut en Malavasi Brut Rosè.