Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation
Sangiovese

In tegenstelling tot het Noord-Westen van Italië, met haar groot aantal inheemse druivensoorten, of het Noord-Oosten, met een grote hoeveelheid internationale en locale variëteiten, wordt het centrum van Italië gedomineerd door één enkele druif: sangiovese.

De sangiovesedruif is een oude en van origine Toscaanse druif die waarschijnlijk afkomstig is van de wilde “vitis silvestris”. Het is één van de oudste Italiaanse druivensoorten en heeft zijn naam te danken aan het Latijnse "sanguis Jovis" wat "bloed van Jupiter" betekent. Overal in Italië is deze druif aangeplant en is inmiddels vele malen gekloond. Bekendste herkomstbenamingen zijn: Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.

Deze soort gedijt het beste in een gemiddeld warm klimaat op een goed gedraineerde bodem. Hij rijpt laat en is gevoelig voor regen tijdens het oogstseizoen. De druiven hebben weinig fruit, maar vrij veel zuren en tannines, weinig suiker en alcohol en is vrij aards. De meeste druiven worden gebruikt voor de productie van Chianti. Een klassieke Sangiovese wijn is droog, bevat rijpe tannines en heeft een gemiddelde complexiteit. Daarnaast heeft de wijn redelijk veel zuren en tonen van kersen, kruiden en champignons. De sangiovesedruif heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst.

In de wijngaarden van vandaag bestaan heel wat subvariëteiten en klonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productievolume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen. Het belangrijkste om te onthouden is waarschijnlijk dat sangiovese een “labiele” soort is, maar tegelijkertijd ook zeer makkelijk aanpasbaar, in staat tot zeer snelle wijzigingen, zelfs morfologisch in de vorm van het blad, de tros en de grootte van de druif afhankelijk van haar directe omgeving.

Dus terwijl een merlot of cabernet sauvignon zich op ongeveer dezelfde manier zal gedragen van de ene gemeente of wijngaard tot de andere, met slechts lichte verschillen in suikergehalte of zuurtegraad, zal de sangiovese reeds dramatische verschillen vertonen tussen twee ranken geplant op een verschillende plek in dezelfde wijngaard. Om dit een beetje in perspectief te stellen: terwijl er in heel Italië slechts een handvol klonen van cabernet sauvignon bestaan, zijn er in de gemeente Montalcino alleen reeds meer dan 30 soorten sangiovese.

Een ander belangrijke eigenschap van sangiovese is haar vermogen om zeer goed samen te smelten met andere druivensoorten. Hierdoor kan een producent “spelen” met de samenstelling. Toevoeging van authentieke druivensoorten zoals canaiolo nero en ciliegiolo (zoals Castel di Pugna doet) levert een totaal ander resultaat op dan bijmenging met bijvoorbeeld een merlot. Ook de wijze van lagering (staal of hout) heeft grote invloed op het smaakkarakter.

Chianti
zacht en toegankelijk vol en toegankelijk stevig en toegankelijk
Vino Nobile
zacht en toegankelijk vol en toegankelijk
Brunello
zacht en toegankelijk vol en toegankelijk vol (Fattoria del Pino)
Brunello
zacht en toegankelijk vol en toegankelijk vol (Sasso di Sole)
Uit de Maremma
soepel en toegankelijk