Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation
Sasso di Sole

De maker
Roberto Terzuoli, eigenaar en wijnmaker, heeft de liefde voor wijn meegekregen van zijn ouders en grootouders. Na zijn studie landbouwkunde in Florence heeft hij als agronomisch consulent gewerkt bij Biondi Santi, al meer dan 150 jaar een van de meest toonaangevende wijnproducenten uit Montalcino, Toscane. Hier was Roberto verantwoordelijk voor de beroemde wijngaard ”Greppo” waar de Brunello is ontstaan.

In 2005 besloot hij het familiebedrijf te moderniseren. Er werd geïnvesteerd in een nieuwe cantina en nieuwe aanplant in de wijngaard. Op zijn zuid-zuidoost gelegen wijngaard in het Toscaanse Montalcino verbouwt hij alleen de sangiovese druif “Grosso” (type Brunello).

De wijn
Roberto werkt strikt “traditioneel”, zowel in de wijngaard als in de cantina. In de wijngaard volgt hij de traditionele methode zoals die in Montalcino gebruikelijk in combinatie met de principes van de biologische wijnbouw.

Na de zorgvuldige handmatige pluk volgt een tamelijk langdurige, traditionele vinificatie. De opvoeding vindt plaats op grote Slavonisch eiken vaten van 35 en 50 HL.

Brunello
Montalcino staat natuurlijk bekend om de Brunello. De Brunello di Montalcino behoort tot de meest gewaardeerde Italiaanse wijnen. De Brunello heeft een lange tijd nodig om op dronk te raken. Niet iedereen heeft het geduld en de bewaarcondities om een Brunello jarenlang te koesteren.

Gelukkig maakt Roberto in zijn wijngaard ook een Rosso di Montalcino en de Orcia Rosso.

De Rosso di Montalcino
is het kleine broertje van de Brunello Het is een minder zware wijn die jonger gedronken kan worden. Na een jaar in stalen tanks volgt een houtrijping van twaalf maanden in grote vaten van Sloveens eiken. Daarna vindt een verdere rijping in de fles plaats.

De Orcia Rosso kan men beschouwen als een “junior” Brunello “. Na een jaar in stalen tanks volgt een houtrijping van acht maanden in grote vaten van Sloveens eiken. Daarna vindt een verdere rijping in de fles plaats.

Brunello
Rosso di Montalcino
Orcia Rosso (junior Brunello)


Stacks Image 308