Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation
Villa Loggio

Ligging

Villa Loggio ligt in Cortona, regio Toscane. Villa Loggio bestaat uit het hoofdgebouw Villa Loggio en de boerderijen Podere Loggio en Castellare. Het grondgebied is voor een groot deel gecultiveerd ten behoeve van de wijnbouw. Het landgoed dat eerder toebehoorde aan de adellijke familie Venuti uit Cortona en uit de 17e eeuw stamt, werd in 2000 in ere hersteld als wijngoed.

Filosofie
Villa Loggio wil klassewijnen produceren en doet geen concessie doen ten aanzien van de kwaliteit van de productietechnieken, zowel tijdens de groei als tijdens de oenologische opvoeding in de wijnkelder. De nieuwste technologieën worden gebruikt* aanvullend op het vakmanschap uit de Toscaanse traditie van het wijnmaken.

Het klimaat en het terroir
Toscane staat bekend om zijn geschiktheid voor druiventeelt. De wijngaarden van Villa Loggio liggen optimaal op een hoogte tussen 280 en 320 meter boven zeeniveau. De velden vangen het zonlicht van de vroege ochtend tot de late avond, de zomernachten zijn fris, en een milde en gezonde bries streelt de wijngaarden en creëert daarmee een zeer geschikt oenologisch klimaat.

Villa Loggio’s terroir is uitstekend. De heuvelterroirs zijn vooral geschikt voor de productie van rode wijnen, de vlakkere terroirs voor aangename witte wijnen met een grote structuur. De bijzondere bodemgesteldheid van klei, leem en wat zand maakt het terroir bijzonder geschikt voor het verbouwen van de syrahdruif. Kenners noemen Cortona ook wel een “
Côtes du Rhône” in Italië.

De wijngaarden
De wijngaard bestaat uit diverse percelen. Bij de keuze van de druivensoorten is rekening gehouden met de grondstructuur, de ligging ten opzichte van de zon en de windrichting. Ook werd gekozen voor een hoge beplantingsdichtheid van bijna 9.000 wijnstokken per hectare. Het ruimtegebrek dwingt de stok snel diep te wortelen met alle voordelen van dien. De productie wordt via de zogenaamde “groene oogst” bij de rode stokken beperkt tot circa 750 gram per stok en bij de witte tot ongeveer 1.100 gram per stok. Dat levert druiven van zeer hoge kwaliteit op.


* Het klaren van de Tinia vindt plaats door electrodialyse. Dit verklaart het bijzonder zuivere karakter van de Tinia.

zacht en toegankelijk vol en elegant


CB-05-2016-7349-1000