Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation
Cacciagrande

de maker

Bruno Tuccio is een jonge ambitieuze wijnmaker uit de Maremma, een streek aan de Tyrreense Zee, in het zuidwesten van Toscane. In 1997 is hij begonnen aan zijn missie om in de Maremma, grootse wijnen te maken. Zijn tijd verdeelt hij tussen de wijngaard, waar hij alle planten koestert en de nagelnieuwe cantina, waar hij experimenteert om het beste uit zijn druiven te halen.

klimaat en terroir
De langs de kust gelegen lagere delen van de Maremma kenden in het verleden veel meren en moerassen. Het klimaat en de ondergrond van deze streek zijn nogal speciaal: de aanwezigheid van de zee, bergen en heuvels en de zachte winters zijn ideaal voor het produceren van wijn. De Maremma biedt dan ook een groot aanbod van uitstekende rode, witte, rosé en dessertwijnen waarvan sommigen de erkenning DOC, DOCG en IGT hebben. Het terroir van Cacciagrande lijkt heel erg op dat van de Bolgheri met zijn bekende “Super Tuscans”.

Op zo’n 10 kilometer van de middeleeuwse aan de kust gelegen stad Castiglione della Pescaia bevinden zich de wijn- en olijfgaarden van de familie Tucci. Hier verbouwen zij sangiovese, de klassieke druivensoort van Toscane. Daarnaast cultiveren zij ook internationaal bekende druivensoorten zoals: cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, vermentino en viognier. De wijngaarden liggen in een vallei die in verbinding staat met de kust. Dit zorgt voor een verkoelend effect op de druiven. Het heuvelachtige terroir bestaat een zanderige, minerale bodem, ideaal voor “Super Tuscans”.

Bruno experimenteert graag en onderzoekt de beste combinatie van druivensoorten. De toegankelijke rode Maremma bevat naast de sangiovese, merlot en cabernet sauvignon. De rode Cortigliano is een blend van sangiovese, petit verdot en syrah. De topwijn Castiglione is gemaakt van petit verdot en syrah. Kenmerkend is zijn Vermentino: fris en fruitig. Daarnaast is zijn Viognier fris en fruitig en heel anders dan zijn franse naamgenoot.

Je zou kunnen zeggen dat de wijnen van Cacciagrande een combinatie zijn van traditie, terroir en techniek.
In de afgelopen vijf jaar heeft Cacciagrande 87 prijzen en onderscheidingen voor haar wijnen mogen ontvangen.

de wijnen
Viognier
Maremma Toscana
Cortigliano
Castiglione

Stacks Image 300