Marchese Wijnimport
Meer dan wijn………………………………………...
Navigation
De van oorsprong Zwitserse Esther Hauser heeft begin jaren negentig, na een tour door de regio Marche (Midden-Italië), de beslissing genomen om het roer in haar leven radicaal om te gooien. In Staffolo (provincie Ancona) begon ze haar eigen wijndomein. 

Esther Hauser besloot geen Verdicchio aan te planten (de gebruikelijk witte druivensoort in de regio Marche), maar resoluut te gaan voor de druivensoorten: montepulciano, sangiovese en cabernet sauvignon. Het werd het begin van een “rood” avontuur in een “wit” wijnlandschap, een kleine revolutie in de heuvels van de verdicchio. Haar productie bestaat uit twee rode wijnen: "Il Ceppo" en "Il Cupo".

De montepulciano-stokken zijn geselecteerd uit oude klonen van de heuvels rond het nabijgelegen Jesi door landbouwkundige en collega-wijnmaker Giancarlo Soverchia. De enkele rij cabernet sauvignon komt uit Italiaanse klonen. De sangiovese is afkomstig van klonen van oude stokken uit de omgeving van San Severino Marche. De productie van haar Marche Rosso-wijnen is extreem laag, maar van erkende* topkwaliteit. Nog geen 6.000 kleine juweeltjes verlaten jaarlijks haar kleine cantina.

De amper twee hectare wijngaard beheert ze helemaal zelf met uitzondering van het tractorwerk, want dat durft ze niet aan op de steile helling. Elke dag staat ze tussen de druivenranken, is ze aan de slag in de cantina. Esther heeft elke stap in de productie in eigen handen om de kwaliteit van haar wijnen te kunnen garanderen. Niks geen ingewikkelde high tech stalen vaten, doch degelijk handwerk en eigenzinnig wijngevoel! De Il Ceppo heeft 12 maanden houtrijping ondergaan in kleine houten vaten. De topwijn Il Cupo zelfs 18 maanden.
 
En die zorg proef je in de “Il Ceppo” (80% montepulciano, 10% cabernet sauvignon en 10% sangiovese) en de “Il Cupo” (97% montepulciano en 3% cabernet sauvignon) uit het topjaar 2009. Het zijn delicate, elegante en verfijnde wijnen met rijp rood fruit, kracht en versmolten tannines. De (na)smaak blijft lang in het (wijn)geheugen.


*Door de Guida dei Vini d'Italia „l'Espresso“ 3 maal verkozen tot beste rode wijn van de regio Marche